בעלי חיים בעולם
נפאל
באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag


מעטות הן המדינות, בטח המערביות, שנותנים בהן כבוד גדול כל כך לפרה. אך למעשה קיימות שלוש מדינות כאלו. הראשונה הודו, השנייה מאוריציוס והשלישית נפאל. הפעם מסענו נוחת במדינה השלישית ברשימה. מדינה שבה הפרות בשביל כבוד אינן צריכות לעבוד. המכוניות על הכביש, האוטובוסים והמשאיות, כולם נותנים זכות קדימה לפרות, והרג שלהן הוא פשע. הפרות בדת ההינדואיזם קדושות, ונחשבות כאימם של כל האלים. וככתוב בעשרת הדיברות "כבד את אביך ואת אימך", כך גם בהינדואיזם, יש לתת כבוד לאימא של האלים, לפרה.

 

מתפרפרים, מיני חתולים ופנדה אדומה

ממלכת נפאל היא מדינה הררית בדרום אסיה השוכנת בין שתי מעצמות ענק, סין בצפון והודו בדרום. לא רק הפרות מוגנות במדינה – כ- 20 אחוזים משטחה הם כיום שמורות טבע מוכרזות. רוב התיירים הפוקדים אותה אינם מגיעים אליה בזכות עולם החי, אלא בשל רכס ההרים הגבוה בעולם - ההימלאיה (מסנסקריט "משכן השלג"). רכס האנאפורנה שבו נחשב לאחד מאזורי התיירות העיקריים של נפאל, ופסגותיו הגבוהות ביותר, שנמצאות לאורך הגבול בין נפאל וטיבט, כוללות את האוורסט (8,848 מטר) - הפסגה הגבוהה בעולם. אולם לצד הפסגות המרשימות אפשר למצוא בנפאל עולם חי מרשים ביותר. כל מטייל באזורים הנמוכים המקיפים את האנאפורנה למשל לא יכול שלא להתפעם מכמות הפרפרים הצבעוניים העפים באוויר. גדולים וקטנים, עם קישוטים כאלו ואחרים - מדובר בחוויה צבעונית המעופפת באוויר. בנפאל מוכרים יותר מ- 640 מיני פרפרים השייכים לעשר משפחות שונות, מתוכן חמש מוכרות בישראל: צבעוניים, כחליליים, נימפיתיים, דנאיתיים וספריתיים.

ביערות במדינה ובחלקים מסוימים של מישור הטראי, שמשתרע על רצועה צרה בין הרי ההימלאיה העצומים לגבול ההודי במערב, מתקיים עולם יונקים עשיר. יש כ- 170 מיני יונקים בנפאל ובהם שועלים, נמרים, קופים, איילים, קרנפים, פילים ודובים. אחת ההבטחות של המקומיים למטיילים, לפחות באזור האנאפורנה, היא לצלם יק (Bos grunniens). המילה ודאי מוכרת לכולכם מהגדרות התשבץ, ומתברר שבטיבטית היא מתייחסת רק לזכרים ואילו המילה נק מתייחסת לנקבות. אבות אבותיו של היק הטבעי בויתו וכיום הוא משמש כבהמת משא ומסייע לתושבים המקומיים הגרים בהרים. כל המטפס לגובה של 3,200 מטרים ומעלה מעל פני הים יכול לראותו, והוא ממלא את תפקידי הפרה אצלנו - בשר, חלב, עור, חריש ומסע. גובהו של היק יכול להגיע לשני מטרים, ולמיני הבר פרווה רכה וארוכה מאוד שיכולה להגיע עד לקצות הרגליים. פרווה זו היא חלק מהתאמותיו לתנאים הקשים ובעיקר הקרים השוררים באזורי ההרים הגבוהים שבהם הוא חי. בין השועלים תוכלו לפגוש במדינה את השועל בנגלי (Vulpes bengalensis) שאנדמי לתת-היבשת ההודית ונמצא מפסגות ההימלאיה ומישור טראי בנפאל ועד דרום הודו, ואת שועל החול הטיבטי (Vulpes ferrilata) שאנדמי לאזור הרמה הטיבטית בנפאל בסין ובהודו.

משפחת החתולים ענפה למדי בנפאל. תוכלו לפגוש בה את הנמר הבנגלי (Panthera tigris tigris), תת=מין של הטיגריס שתפוצתו באזורים טרופיים במזרח אסיה, את נמר ערפילי מצוי (Neofelis nebulosa) - חתול בגודל בינוני שמשכנו בדרום סין, במזרח הרי ההימלאיה וברוב דרום-מזרח אסיה ואת נמר השלג ( Uncia uncia), מין יחיד החי בהרים במרכז אסיה. אחד ממיני הטורפים בנפאל הוא Marbled Cat (Pardofelis marmorata) - חתול בגודל חתול בית טיפוסי, ומה שמבדיל בין השניים הוא צורת הזנב - אצל המין הנפאלי הוא ארוך יותר ודק בהתאם לבית גידולו. המין שוכן יערות מובהק, וזנבו מאפשר לא לנווט ולהיתפס על ענפים. הוא אינו אנין טעם ומזונו מגוון ומורכב מעופות, מיונקים קטנים ומזוחלים. בנפאל מוכר תת=המין P. m. Charltoni, ואוכלוסייתו בטבע מוערכת כיום בכ- 10,000 פרטים בוגרים בלבד. חתול אחר הנמצא על גבול נפאל הודו הוא "החתול הדייג" Fishing Cat

(Prionailurus viverrinus), שמזונו, איך לא, כולל גם דגים. הוא פעיל לילה ובעל כושר שחייה מרשים גם למרחקים ארוכים, ויכול להגיע למשקל של 16 ק"ג ולאורך של 70 ס"מ.

יונק פעיל לילה אחר הוא ממשפחת הדוביים - הפנדה האדומה (Ailurus fulgens). בשביל לראותו תצטרכו להתאמץ ולטפס לגובה של לפחות 2,600 מטרים מעל פני הים. למין מגוון רחב של שמות בהם "רקון ההימלאיה", "שועל האש" ו"דוב החתול". הוא שונה מהפנדה הענק המוכר לנו לא רק בגודלו ובצבעיו אלא גם במזונו. הפנדה הענק ניזון רק מבמבוק, אבל הפנדה האדום הוא הרביבור (ניזון מצמחים) וקרניבור (ניזון מטרף). הוא ניזון מיונקים, מעופות מדגים ומחרקים, ובדומה ליק, גם לו יש פרווה ארוכה וחמה המאפשרת לו לשרוד את תנאי מזג האוויר הקשים באזור מחייתו, ללא צורך להיכנס לתרדמת חורף.

 

זוחלים, דגים ודו-חיים

כ- 130 מיני זוחלים מתקיימים בנפאל. לא רק צפע החרמון שלנו חי בגבהים, גם "קרוב משפחתו" הצפע ההימלאי (Gloydius himalayanus). לכל חובבי הזוחלים המעוניינים לחפש את המין הארסי הזה מומלץ לנסוע לחלקים הדרומיים של ההימלאיה בגבהים שבין 1,500 ל- 3,000 מטרים מעל פני הים. אם מדברים על נחשים אי אפשר שלא להזכיר את הפיתונים. באזור הדרומי של נפאל חי הפיתון הגדול ביותר בדרום מזרח אסיה –  Indian rock python  (Python molurus). כיום מוכרים שני תתי=מין הדומים לפיתון הבורמזי אך הם אינם גדולים כמוהו ומגיעים לאורך של כארבעה מטרים וחצי "בלבד" ושוקלים כ- 50 ק"ג. שלא כמו הצפע ההימלאי, הפיתון אינו ארסי (אבל מפחיד כמו הצפע ואולי יותר ...). בית גידולו מגוון וכולל אזורי ביצות, שטחים פתוחים, אזורי יערות ואזורים חקלאיים.

אף שבנפאל יש פחות משלושה אחוזים של שטחי מים, מגוון מיני הדגים בה נושק ל- 200 ורובם נמצאים בנהרות ובנחלים. אחד מהם "דג החתול" שייך לסוג –Rita . אורכו כמטר וחצי והוא חי בבתי גידול שבהם מים מתוקים. למרות אופייה היבשתי, בנפאל חיים גם יותר מ- 50 דו-חיים. אחד מהם הוא "טריטון ההימלאיה" ( (Tylototriton verrucosus, נציג יחיד של משפחת הסלמנדריים שמוכרת גם מישראל. אורכו כ- 15 ס"מ והוא ניזון בעיקר מעכבישים, מתולעים ומעקרבים.

עולם העופות של נפאל מרשים וכולל יותר מ- 850 מינים. נתון זה מפתיע לאור העובדה שזו מדינה יבשתית בעיקרה, וכך בתי גידול של ימים ואוקיינוסים אינם מהווים חלק מבתי הגידול של נפאל. אחת הסדרות שלהם אין נציגים בארצנו היא הטורניקאים (Turniciformes). שלושה מינים ששייכים לסוג Turnix נמצאים בנפאל וכולם שייכים למשפחה אחת, Turnicidae. הם דומים בגודלם לשליו המוכר מארצנו, כך שנציגי המשפחה נמנעים מתעופה ומתבססים על יכולת ההסוואה (אין זה אומר שאין הם יכולים לעוף בשעת הצורך). המיוחד במשפחה הזו הוא שלא כמיני עופות אחרים, אצלם הנקבה יפה יותר - היא מקושטת, מרשימה והיא זו שמחזרת אחרי הזכרים. אצלם התפתחה במהלך האבולוציה מערכת זיווג פוליאנדריה – מערכת שבה קיימת נקבה אחת המזדווגת עם כמה זכרים.

שלא כבארצנו, שבה התוכים בטבע הם מינים פולשים, בנפאל קיימים שבעה מינים השייכים לסדרת התוכאים, ואחד מהם היא הדררה המוכרת מארצנו. מבין שבעת המינים של מלך השמים - הנשר (Gyps) - אפשר למצוא בנפאל חמישה: נשר מקראי המוכר מישראל, נשר ההימלאיה, נשר צר מקור, נשר הודי ונשר בנגלי. אין זה מפתיע שמספר רב כל כך של אוכלי נבלות מוצאים בנפאל בית גידול נוח שכן כמות פגרי הבקר במדינה גבוהה, וסביר להניח שאת הפרות שם לא מרעילים...

עד 1952 הייתה נפאל סגורה בפני מבקרים, אולם כיום היא מכונה בירת הטרקים ומאות אלפי מטיילים פוקדים אותה מדי שנה בשנה. נפאל היא מדינה מגוונת ומרתקת - גן עדן הכולל נהרות שוצפים, הרים מושלגים, תרבות מרתקת ובעלי חיים שכמה מהם נדירים.

 

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה