בעלי חיים בעולם
מדגסקר
באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag


על ציפור הפיל שמעתם? ומה לגבי תיקן המחמד או האינדירי – הלמור הגדול ביותר? סביר להניח שרבים מבעלי החיים המוזכרים בכתבה זאת אינם מוכרים לכם מכיוון שהם חיים במדגסקר, אי שבו קרוב ל-80 אחוזים מהיצורים ייחודיים רק לו.

 

את אלכס האריה לא תמצאו באמת במדגסקר, וכך גם את חבריו הטובים הזברה מרטי, הג'ירף מלמן וגלוריה ההיפופוטמית. גיבורי הסרט מדגסקר "הוקפצו" לאי המרשים הזה ולא בכדי – זהו  אי שהוא אתר בילוי מקסים עם שלל יצורים יוצאי דופן. בסרט אין אמנם אזכור לכך, אך מדגסקר הוא האי המרכזי בין כמה איים המרכיבים את מה שאנו מכנים כיום רפובליקת מדגסקר. מדינת האיים הזו ממוקמת באוקיינוס ההודי מזרחית לאפריקה מול מוזמביק, והאי מדגסקר הוא הרביעי בגודלו בעולם ושטחו פי 26 משטח ישראל - כ-587,000 קמ"ר. באי יש מגוון צמחים ובעלי חיים ייחודיים ואנדמיים שמתפתחים בו כבר קרוב ל-80 מיליון שנה, מאז שהוא ניתק מגונדוונה, הדרומית משתי היבשות שהרכיבו את פני כדור הארץ לפני 200 מיליון שנה (הצפונית היא לאוראסיה). מאז מדגסקר הוא אי מבודד ופועלים בו כוחות אבולוציוניים שעיצבו ומעצבים את פניו עד היום.

 

מבצע מדעי של רוחות רפאים

הסרט מדגסקר מרשים ומומלץ לצפייה גם מבחינה זואולוגית. אז נכון שארבעת גיבוריו אינם שייכים לפאונה הטבעית שבו, אבל גיבורים אחרים מהסרט בהחלט מסתובבים בו. זוכרים את המלך ג'וליאן ה-13? את דמותו מייצג למור זנב טבעת או למור קטה (Lemur catta). תאמינו או לא, אבל הלמוריים היא משפחה בסדרת הפרימטים שאליה גם אנחנו שייכים. זוהי משפחה אנדמית למדגסקר ולאיי קומורו (שלושה איים צפונית-מזרחית למדגסקר) ופירוש שמה הוא רוח רפאים. מדוע? פעילותם הלילית של הלמורים בין ענפי העצים מקנה להם מראה הדומה לרוח רפאים. גודל הלמורים הוא כשל חתול בית בוגר, ובדומה לנו הם אוכלי כל כשפירות, ירקות וחרקים הם מרכיבים חיוניים במזונם. ללמורים יש פרווה הדורשת טיפול רציף, ולפיכך הם ניחנו בשתי תכונות מיוחדות - האחת, טופר חד במיוחד (Toilet-claw) המאפשר להם לסרק ולטפח את פרוותם, והשנייה מערכת שיניים דומות ל"מסרק" הממוקמות בלסת התחתונה והמאפשרות להם לטפח ולסרק את פרוותם. כיום ידועים כ-99 מינים או תת-מינים של למורים, והגדרתם הייתה "מבצע מדעי" שארך כמעט שמונה שנים בין 2000 ל-2008. נוסף על כך ידועים עוד 17 מינים לפחות שהוכחדו מאז הגיע האדם הלבן לאי.

 

עוזרו ואויבו של המלך

עוזרו של המלך ג'וליאן ה-13 הוא לא אחר ממין אנדמי נוסף החי במדגסקר והשייך גם הוא לסדרת הפרימטים - מוריס האיי איי (Daubentonia madagascariensis). איש אינו יודע מדוע הוא נקרא כך מכיוון ששפתם הקדומה של תושבי האי נכחדה. כיום התושבים המקומיים טוענים שהיצור מביא מזל רע וההנחה היא שפירוש השם איי איי קשור לאמונות טפלות. זהו יצור יוצא דופן בתת-סדרת הטרום-קופים הדומה בצורתו למינים שונים - זנבו דומה לזנב סנאי, פניו מזכירים פני דביבון וגופו דומה לגוף של פרימט - וכל אלו היקשו במשך עשרות שנים על החוקרים לסווגו מדעית. הוא הפרימט הלילי הגדול ביותר שמשקלו עד שני קילוגרמים וחצי, והוא נפוץ בעיקר ביערות הגשם וביערות הנשירים של מזרח מדגסקר. ומיהו אויבו של המלך ג'וליאן ה-13? לא אחר מהפוסה (Cryptoprocta ferox) - טורף פעיל יום ולילה השייך לתת-סדרת דמויי חתול, האנדמי גם הוא למדגסקר. הזכר גדול מהנקבה (שישה עד שמונה קילוגרמים), אורך גופם הוא 80-65 סנטימטרים ואורך זנבם הוא כ-70 סנטימטרים. חשיבותו האקולוגית של הפוסה היא בהיותו טורף העל במערכת האקולוגית של האי.

 

זעירים, ענקיים, על היבשה ובים

מגוון מינים שלא כיכבו בסרט פעילים באי. אחד מהם הוא יצור זעיר ביותר - הדבורה הקטנה בעולם, היא ה-Trigona minima. אורכה של הפועלת הוא 2.1 מילימטרים בלבד, כך שתוך שפשוף עיניים רציני אפשר לראות אותה לא רק במדגסקר אלא גם במקומות אחרים בעולם. לעומת זאת, כדי לראות את הזיקית הקטנה ביותר (Brookesia minima) שאורכה כשלושה סנטימטרים וחצי, ואת הזיקית הגדולה בעולם (Furcifer oustaleti) שאורכה כ-70 סנטימטרים, תצטרכו להגיע למדגסקר.

מבין בעלי כנף אפשר לראות במדגסקר קוקיות, פלמינגו, אנפות, יונים, חגלות ועוד, ומתוך כ-280 מינים הנמצאים באי כ-100 הם אנדמיים (44 מינים מתוכם נושאים את שם האי בשמם). אחד המינים האנדמיים והנדירים ביותר הוא Madagascar Pochard (Aythya innotata), השייך לקבוצה של ברווזים הנקראים צוללים. אלו זכו לשמם בשל יכולת הצלילה שלהם המאפשרת להם לשהות כמעט דקה בעומק של כעשרה מטרים מתחת לפני המים תוך כדי צלילה. עד שנת 2006 חשבו שהמין נכחד, אולם אז נמצא פרט בודד במדגסקר וכיום מוכרים כ-20 פרטים שלו. בעל כנף אנדמי אחר הוא Madagascar Partridge (Margaroperdix madagascariensis), השייך למשפחת הפסיוניים. בית גידולו כולל אזורים טרופיים או סובטרופיים באזורים הנמוכים של היערות. כיאה למדינה הנושקת לאזורים הטרופיים (קו רוחב 12 דרום) גם מגוון הפרפרים בה מרשים. להתמקד באחד מהמינים זו משימה קשה מאוד, כמו לבחור איזה ילד אהוב יותר. עם זאת, יש אחד ששבה את לבי -Argema mittrei, פרפר צהוב מרשים. לזכר יש מוטת כנפיים של 20 סנטימטרים וזנב המגיע לאורך של עשרה סנטימטרים. לנקבה יש יכולת הטלה מרשימה של עד 170 ביצים.

מתוך כ-300 מיני זוחלים שבאי כ-90 אחוזים אנדמיים ומתוכם כ-80 מינים הם נחשים. למרות הקרבה לאפריקה אין באי מיני פיתונים, פתניים או צפעוניים, וכל המינים שייכים למשפחת הזעמניים שאינם ארסיים למחוק את שאינם ארסיים. אבל יש זוחל אחד שכדאי לשמור ממנו מרחק והוא תנין היאור (Crocodilus niloticus), הנחשב לטורף העל במערכת האקולוגית של האי. לעומת הנחשים שעל היבשה, סביב האוקיינוס, שבו חיים מגוון מיני בעלי חיים מוכרים, קיימים שני נחשים ארסיים מאוד - Hook-nosed sea snake (Enhydrina schistosa) ו- yellow-bellied sea snake (Pelamis platurus). אולם למרות ארסיותם הם אינם איום של ממש, מכיוון שהם נחשבים נחשים "אדישים".

כ-300 מיני דו-חיים מצאו את מקומם באי, ו-99 אחוזים מהם אנדמיים. כולם שיייכם לסדרת חסרי הזנב, או בשמם האנגלי הכולל צפרדעים. קבוצה אחת היא צפרדעי העגבנייה (Dyscophus) הכוללת שלושה מינים. השם מסגיר את צבעם, כתום/אדום בוהק, המשמש צבע אזהרה בולט וברור - "אל תנסו אותי - אני לא טעימה".

 

מה שהיה ומה שיהיה

עם כל הכבוד לשלל המינים הקיימים כיום, את החוקרים מעניין מין אחד שבעבר אפשר היה לראותו רק במדגסקר - "ציפור הפיל" (Elephant bird). מרקו פולו סיפר כי במדגסקר יש עוף ענק היכול לשאת פיל ברגליו. נראה שהוא הגזים קצת ומלבד זאת לא היו מעולם פילים במדגסקר. עם זאת, זהו העוף הגדול ביותר שהיה קיים אי פעם, והוא הוכחד על ידי האדם הלבן בסוף המאה ה-17. משקלו היה כ-500 קילוגרמים וגובהו - שלושה מטרים. מביצה אחת שלו, ששקלה כעשרה קילוגרמים, אפשר היה להכין חביתה ל-160 איש במקביל.

מדגסקר הוא אי בעל חשיבות רבה למגוון הביולוגי בעולם, ופעמים רבות מתגלים בו מינים חדשים למדע. ב-2009 התגלה במדגסקר העכביש Caerostris darwini, שלטענת החוקרים טווה את רשת העכביש הגדולה בעולם עבור עכביש בודד. קורי העיגון שלו נפרסים לאורך של עד 25 מטרים ושטח המטווה יכול לכסות כמעט שלושה מטרים רבועים. באותה שנה התגלו באי כ-200 מיני דו-חיים ו-11 אזורים חדשים שבהם חיים למורי הבמבוק הגדולים, הנחשבים הלמורים הנדירים בעולם. שנה אחר כך התגלה בביצות באי מין חדש של טורף דמוי נמייה אחרי 24 שנה שהוא נעלם מהשטח. אבל לא לעולם חוסן, "הכפר הגלובלי", ההתפתחות הטכנולוגית והקדמה אינם פוסחים גם על מדגסקר. בירוא יערות גורם להכחדת מינים שלעולם לא נדע שהם היו חלק מהמגוון הביולוגי של עולמנו. את השפעותיה של הקדמה מרגישים בכל מקום והצורך לשרוד בלי מחשבה על העתיד יוצר פגיעות קשות. ציד בלתי חוקי מתקיים באינטנסיביות, ולאחרונה דווח שלא רק למטרות סחר בלתי חוקי אלא גם כדי לספק את תאוותם של בעלי מסעדות היוקרה ויושביהן, ובמסעדות ברחבי האי נמכרים למורים כמנה עיקרית ויקרה. לעומת זאת, כדי לשמר את מה שיש קיימים באי כמה פארקים ושמורות טבע. המפורסמים שבהם היא שמורת ברנטי(Berenty) , שבה אפשר לצפות בלמורים, בזיקיות, בעופות ובחרקים מרשימים ביותר, הפארק הלאומי אנדאסיבה-מנטאדייה  (Parc National d'Andasibe-Mantadia) , הנקרא גם שמורת פרינט(Périnet Reserve) , הידוע גם באוכלוסיית האינדירי (Indri indri), הזן הגדול ביותר של הלמורים, ושמורת פרינה (Périnet), שמורת יער גשם הנחשבת השמורה המתוירת ביותר באי.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה